Избелване на зъби

Избелването на зъбите е един от най-бързите и лесни начини да се промени една усмивка. Вие можете да получите за нула време вашата заслепяваща усмивка. Промяната на естествения цвят на зъбния емайл може да бъде причинено от външно оцветяване, с течение на възрастта, или чрез химично увреждане на зъбите. Някои от най-честите причини са оцветяване от медикаменти, кафе, кола, чай, цигари, както и на отделни зъби след травма или проведено кореново лечение.

Избелването бива три вида – в кабинета (офис избелване), в домашни условия и избелване на девитализирани (умъртвени) зъби. За тази цел се използват съединения на основата на водороден пероксид (най-често карбaмиден пероксид) под формата на гел в различна консистенция. При контакт на гела със зъбната повърхност материалът прониква в емайла, достига до пигментите, които оцветяват зъба, разгражда ги и отделеният кислород ги извлича от емайла.


Избелване на зъбите в кабинета

Подходът ни към всеки един пациент при избелване е индивидуален като се съобразяваме със състоянието на неговите зъби, с тена на кожата, с времето за което иска да постигне желания резултат. Процедурата в кабинета отнема 1- 1,5 часа. Върху зъбните повърхности се нанасят няколко апликации избелващ гел. Светват се със специална лампа, за да се ускори процеса на избелване. Ефектът е видим веднага и трайността му продължава около 2-3 години. Препоръчваме в първите 2-3 дни след манипулацията да се избягват храни и напитки, съдържащи оцветители, а пушенето да се ограничи.

Домашно избелване на зъбите

За домашното избелване се вземат отпечатъци от зъбите, отливат се модели и по тях се изработват меки шини от силикон, които плътно прилепват по зъбите. В тях се нанася малко количество избелващ гел, който е почти два пъти по-слаб от гела за офис избелване. Препоръчително е да се спи с шините, за да се осигури необходимото време за действие на гела. Носят се 8 – 10 дни в зависимост от желаната степен на избелване.

Избелване на девитализирани (умъртвени) зъби

Избелване на девитализирани (умъртвени) зъби – умъртвените зъби са с променен цвят – червеникавокафяв или сив вследствие на прилаганите в миналото каналопълнежни пасти. Когато не съществуваха избелващите системи се налагаше да изпиляваме и обличаме тези зъби с металокерамични корони, за да подобрим естетиката. Сега е много по-лесно. Отстранява се старото каналопълнежно средство, прелекува се и се запълва канала отново по съвременните методи на лечение. Избелващият гел се поставя вътре в кавитета и престоява там докато се получи желания цвят. След приключване на избелването се поставя естетична пломба от най-ново поколение фотополимер – нанокомпозит.